Koffiebonen kiezen

Welke koffiebonen zijn goed?

Dat is een vraag die wij vaak horen. Welke koffiebonen zijn lekker? Welke koffiebonen zijn goed of juist niet goed? Welke koffiebonen moet ik hebben? Meestal komt deze vraag bovendrijven wanneer er nét een koffiemachine is aangeschaft. Ook horen wij deze vraag bij ontevredenheid over de huidige koffiebonen.

In dit artikel gaan we iets verder in op koffiebonen en waar op te letten.

Vooraf: belangrijk om op te letten!

De ene koffieboon is de andere niet. Als beginpunt kunnen we stellen dat versheid van de koffieboon belangrijk is. Hiermee bedoelen we de tijd die tussen het branden van de koffieboon en het gebruik van de koffie zit. Welke koffie je ook gebruikt: dit moet altijd kloppen!

Een koffieboon moet na het branden even ‘rusten’. Dit duurt, afhankelijk van de koffie, tussen de 5 en 14 dagen. Daarna is de koffie optimaal ontwikkeld. Daarna begint het verouderingsproces. In onze beleving is de koffie tot 3 – 4 maanden goed te gebruiken (er is wel smaakafname). Daarna is de koffie wel te gebruiken, maar smaakt beduidend minder. Na 6 maanden zouden wij de koffie niet meer gebruiken.

Voor de meest verse koffiebonen kun je het best bij een speciaalzaak of (online) koffiebrander  terecht. Grotere merken en/of supermarkt hebben meestal wat oudere koffie!

Bekijk de herkomst van de koffie

De herkomst van de koffie is bepalend voor de smaak van de koffie. In de basis heeft iedere koffieboon smaak in zich. Tijdens het verwerken en branden van de koffiebonen komt deze meer of minder tot uiting.

Koffieplanten groeien in Midden/Zuid Amerika, Afrika en Azië. Globaal gezien heeft ieder continent een eigen karakter:

  • Koffiebonen uit Midden/Zuid Amerika hebben meer zoete smaaktonen. Bijvoorbeeld gedroogd fruit
  • Koffiebonen uit Afrika hebben een meer fruitig karakter. Vaak vergelijkbaar met citrusfruit
  • Koffiebonen uit Azië zijn vaak wat aards van smaak. Krachtig en kruidig

Bepalend voor de smaak: Brandgraad

Tijdens het branden vind de smaakontwikkeling plaats. De koffiebonen reageren met warmte. Door deze reactie ontwikkelt de smaak. De stelregel is: hoe lichter de branding van de koffiebonen, hoe meer zuurgraad over blijft. Hoe donkerder de koffiebonen gebrand worden, hoe meer bitters. Je zou kunnen zeggen dat het brandproces de belangrijkste stap in koffieverwerking is. Het kan de koffie maken of breken.

Dat is de reden dat een ‘Dark Roast’ altijd krachtig en meer bitter heeft.

Blend vs Single

In het vak van koffie is er ontzettend veel keus. Een belangrijke keus is of je voor een Blend of een Single gaat. Simpel gezegd:

  • Een Blend of Melange is een mix van koffiebonen van verschillende landen van herkomst
  • Een Single Origin is een mix van koffiebonen van één streek
  • Een Single Estate is een pure koffie, afkomstig van één plantage

Een blend wordt meestal gemaakt om een compleet smaakpalet te creëren. Bijvoorbeeld om hem geschikt te maken voor een groot publiek. Of om de koffie voor zowel een espresso al een cappuccino geschikt te maken.

Een Single Estate wordt meestal gebruik in ‘pure’ koffies, zoals een espresso of een filterkoffie. Deze zijn meestal lichter en helderder van smaak.

De koffiebonen van Buna Koffie

Bij Buna Koffie vinden wij de bovenstaande aspecten enorm belangrijk. Al onze koffie is vers geroosterd. Koffie, ouder dan 3 maanden na branddatum, zul je bij ons niet vinden. Wat wij tevens belangrijk vinden, is de herkomst van onze koffiebonen. Deze is altijd bekend en staat ook vermeld op het etiket. Zo weet je altijd wat er in je kopje terecht komt.

Om voor iedere koffiewens een geschikte koffieboon te hebben, hebben wij gekozen voor drie variaties koffie:

  • Melange Forte: een blend van 3 koffies. Wat krachtiger, voor een Italiaanse espresso en geschikt voor melkkoffies
  • Melange Dolce: een blend van 2 koffies. Een zoetere koffie, voor een mooie, gebalanceerde espresso. Krachtig genoeg voor melkkoffies
  • Buna Specialty: een Single Estate koffie. Afkomstig uit Colombia, regio Huila. Een pure, heldere koffie. Geschikt voor ‘pure’ koffies, zoals espresso, normale koffie en voor filter

Onze koffiebonen zijn verkrijgbaar in 250 gram zakjes en per 1 kilo verpakking.

En nu?

In dit artikel hebben we geprobeerd meer duidelijkheid te geven over koffiebonen. Hopelijk heeft u na het lezen een duidelijker beeld gekregen en kunt u makkelijker een keuze maken. Natuurlijk nodigen wij u uit om de koffies van Buna te proberen.

Weet u nog niet welke koffie bij u past? Wij hebben ook een proefpakket samengesteld. Dit is 3 * een 250 grams verpakkingen; van iedere Buna Koffie een beetje. Voor als u geen bonenmachine heeft, maar wel informatie wilt kunt u hier eens kijken!

Contact Opnemen
//